گلایه های چند شرکت مشاور به برنامه کانون در کدال پلاس + پاسخ های دبیر کل

چند شرکت مشاور سرمایه گذاری به نحوه آغاز و نظارت کانون نهادهای سرمایه گذاری بر تحلیل های منتشره در سایت "تدان" و موسوم به کدال پلاس گلایه کردند. دبیرکل کانون هم به این موارد پاسخ داد.

در پی اعلام جزئیاتی از نحوه آغاز بکار سایت "تدان" (موسوم به کدال پلاس) و نقش شرکت های مشاور سرمایه گذاری و جایگاه و نظارت کانون نهادهای سرمایه گذاری،جمعی از شرکت های مشاور سرمایه گذاری با اعلام مواردی به چرایی و چگونگی این موضوع گلایه کرده و خواهان رفع موارد شدند .

مواضع این گروه در شرایطی فارغ از درستی و نادرستی توسط بورس پرس منتشر می شد که دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران هم با ارایه مطلبی به بورس پرس ، در پاسخ به موارد اعلامی ، توضیحاتی ارایه داد که به طور همزمان منتشر می شود تا قضاوت به عهده مخاطبان باشد.

 
مواضع اعلامی جمعی از شرکت های مشاور سرمایه گذاری
 
براساس این گزارش، در مواضع اعلامی جمعی از شرکت های مشاور سرمایه گذاری آمده است:
 
بعد از گذشت یک ماه از وعده راه اندازی سامانه کدال پلاس و درحالی که قرار بود تا از ابتدای خرداد ماه سامانه کدال پلاس رونمایی شود ، ناگهان برنامه ارایه نظرات تحلیلی مشاور ان سرمایه گذاری در این سامانه تغییر کرد و بی خبری شرکت های مشاور سرمایه گذاری، نام سامانه به " تدان" تغییر کرد و وظیفه نظارت بر تحلیل های شرکت های مشاور سرمایه گذاری (که به غلط کامنت نامیده شده) به کانون نهادهای سرمایه گذاری سپرده شد!
 
این درحالی است که در اجرای این رویه و تغییرات پی در پی آن کوچکترین نظرخواهی از شرکت های مشاور سرمایه گذاری به عمل نیامد و حتی تماسی با این شرکت ها گرفته نشد تا حداقل در جریان این فرایندگیرند. همچنین درحالی هیچ گونه فرمت و دستورالعملی برای انتشار این تحلیل ها در اختیار شرکت های مشاور قرار نگرفته و این شرکت ها در ابهام به سر می برند که باید آخرین اخبار این فرایند را از رسانه ها و هر دفعه از زبان یک شخص متفاوت بشنوند. 
 
در آخرین اظهارنظر دبیر کل محترم کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران در مصاحبه با سنا شرط ارایه کامنت و تحلیل مجانی! شرکتهای مشاور سرمایه گذاری را عضویت در کانون نهادهای سرمایه گذاری و پرداخت حق عضویت 6 الی 15 میلیون تومان برای هر سال را عنوان کرده است که اینگونه اظهار نظر باعث دلخوری شرکت های مشاور سرمایه گذاری شده است.
 
نحوه اطلاع رسانی این موضوع بسیار غیرحرفه ای و عجولانه صورت گرفت و بدون اطلاع از شرکت های مشاور سرمایه گذاری، تصمیمات عجیبی برای کسب و کار آنها صور ت پذیرفته است. ظاهرا در این موضوع تنها جیب شرکت های مشاور خالی خواهد ماند و کانون نهادها با فرض عضویت 25 شرکت مشاور بعد از یکسال به رقم 350 میلیون تومان درآمد دست پیدا خواهد کرد .
 
این درحالی است که با جمع زدن تمام حق عضویت های سایت های مشاوره چنین مبلغی به دست نخواهد آمد و مشاورین باید تا زمانی که معلوم نیست و به آنها اطلاع داده نشده، تحلیل رایگان ارایه کنند و از طرفی سالانه بین 6 تا 15 میلیون تومان هم حق عضویت پرداخت کنند. از سوی دیگر در بازار بی رمق کنونی، شرکت های مشاور سرمایه گذرای باید 2 – 3 نیروی جدید استخدام کنند تا بتوانند نیازهای جدید سامانه را پوشش دهند اما هنوز معلوم نیست درآمد مستقیم و یا غیر مستقیمی برای شرکتهای مشاور در این سامانه در نظر گرفته شده باشد؟
 
انجام تحلیل ( و نه کامنت!!!) نیاز به صرف زمان و نیرو و صرف هزینه دارد و از طرفی مسولیت و تعهد بسیار بالایی بر دوش شرکت های مشاور قرار داده شده است. سازمان بورس سخت گیری هایی در خصوص اعطای مجوز به شرکت های مشاور سرمایه گذاری کرده و اکنون تحلیل گران این شرکتها باید تحت نظر کانونی باشند که معلوم نیست چه افرادی و با چه صلاحیت هایی قرار است تحلیل های آنان را کنترل کنند.
 
شرکتهای مشاور درحال حاضر تحت فشار کافی هستند و با این وضعیت به نظر نمی رسد ورود به سامانه "تدان"، صرف زمان، نیروی انسانی و هزینه عضویت، و پذیرش تعهد بالا برای شرکت های مشاور مقرون به صرفه باشد. 
 
سازمان بورس باید بپذیرد که با موضوع اشاعه فرهنگ تحلیل و جلوگیری از رفتارهای هیجانی برنامه ای مدون داشته باشد و برای اینکار باید هزینه هایی را بپردازد. درست مانند بخشی از هزینه هایی که بابت برگزاری نمایشگاه بورس، تبلیغات در تلویزیون، برنامه سازی و .. می کند تا فرهنگ سهامداری را ترویج کند.
 
سازمان باید به این سامانه و شرکت های مشاور سرمایه گذاری به چشم یک بازوی کمکی در ترویج فرهنگ درست سهامداری نگاه کرده و همراه با شرکت های مشاور، بسترهای دیگری را برای ترویج فرهنگ مناسب تحلیلگری و سهامداری ایجاد کند و با حمایت مالی از شرکت های مشاور سرمایه گذاری و اختصاص، بخشی از هزینه های ترویج فرهنگ سهامداری را به این گروه تخصیص دهد تا ریشه رفتارهای هیجانی و صف نشینی و حضور بدون تحلیل در بازارسهام از بین رود.
 
دبیر کل محترم که شرط کامنت گذاری ! در کدال را عضویت و پرداخت حق عضویت شرکت های مشاور در کانون عنوان کرده اند، بفرمایند این مبلغ در ازای چه خدمتی به شرکت های مشاور دریافت می شود؟ اگر قرار است بر شرکت های مشاور و تحلیل های انان نظارت شود، آیا این کار بر عهده سازمان بورس نیست که اکنون به کانون واگذار شده است؟ چرا هزینه آن را شرکت های مشاور باید بپردازند؟ جدای از این، آیا کانون تیم کارشناسی در اختیار دارد تا بتواند تحلیل هایی که تحلیل گران شرکتهای مشاور ( که عمدتا تحصیل کرده دانشگاه های تراز اول هستند و گواهینامه های بورسی دارند) را ارزیابی کنند؟
 
نکته مهم دیگر، سهامداری دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری در یک شرکت مشاور سرمایه گذاری است که به دلیل یکسان بودن ناظر و مشاور، دارای تضاد منافع است! اتفاقا این شرکت در کانون عضو بوده و ظاهرا در اولویت هم قرار گرفته است. 
 
علاوه بر این موارد ، در صورت پولی شدن این تحلیل ها برای خوانندگان ، کارکرد سامانه بعد از مدتی از بین خواهد رفت و به مرور تبدیل به یک سایت کم بازدید خواهد شد. همچنین به نظر می رسد با پیاده سازی برنامه های نادرست اعلامی، این طرح به شکست بینجامد.
 
پاسخ های دبیر کل کانون به موارد اعلامی
 
براساس این گزارش، بهروز خدارحمی دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران هم در پاسخ به این موارد ،توضیحاتی شامل نکات زیر به بورس پرس ارایه کرد:
 
به هر تقدیر هر تغییری موافق و مخالف خود را دارد و بدیهی است که عقلایی ترین تصمیم، آن است که منافع اکثریت را به همراه داشته باشد. نهایت تلاش خود را کرده و خواهیم کرد تا اجماع همه ذینفعان را داشته باشیم ولی شبیه سایر فرآیندهای دموکراتیک همیشه رسیدن به اجماع میسر نیست.
 
به نظر میرسد تعدادی از دوستان تعجیل زیادی در قضاوت زود هنگام دارند و شاید باور به ادامه روند تمرکز همه فرآیندهای نظارتی و البته حرفه ای در سازمان، که مدت ها اکثریت قریب به اتفاق فعالان بازار از استمرار آن گلایه داشتند.
 
زیبنده تر است به دو نکته توجه خاص شود:
 
اول از همه اینکه تعدادی از مجوزهای مشاوره ی سرمایه گذاری به نهادهایی داده شده که اساساً کسب و کار اصلی آنها مشاوره سرمایه گذاری نیست (و اغلب بعنوان یک دپارتمان، واحد زیرمجموعه یا بخش فرعی غیر مستقل نهادی دیگر، و عموماً با نیت تقویت آن نهاد مذکور و نه مشاوره سرمایه گذاری فعالیت می نمایند) و به همین جهت هم نه تنها عموماً استراتژی آنها در راستای توسعه، استقلال و پویایی صنعت مشاوره ی سرمایه گذاری تعریف نشده است، که به ناچار و به جهت حرکت در راستای سیاست های نهاد بالادستی، بعضاً نقش تضعیف کننده برای صنعت مشاوره سرمایه گذاری(از طریق رقابت های غیرحرفه ای) ایفا می نمایند.
سازمان بورس هم با کشف این مهم، مدتی است که تصمیم به عدم تمدید مجموز آنها و ترغیب و تشویق آنان به حرکت به سوی استقلال سازمانی، حقوقی و قانونی ظرف مدت محدودی نموده است.
 
از سویی دیگر به نظر میرسد اندک دوستان معترض به این طرح، اشراف کاملی(به زبان بهتر، برداشت مناسبی) از فرآیند در حال وقوع ندارند و به دلیل تعجیلی که در بیان قضاوت ناصواب خود دارند در جلسات تشریح آن نیز حضور ندارند(که به نظر می رسد این نیز به جهت در اولویت نبودن مباحث مرتبط کسب و کار مشاوره ی سرمایه گذاری توسط این دوستان و یا گرفتاری آنان در سایر کسب و کارهای محوله از نهاد مافوق است)، جلساتی که با هدف تشریح ابعاد این طرح، دریافت کردن نظرات ذینفعان و در یک کلام با رسالت همگرایی بیشتر تشکیل شده و همچنان در برنامه ی کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران هست.
 
تنها به جهت بیان تصویر کلان به استحضار ذینفعان عزیز میرساند که با اهمیت تلقی نمودن رقم حق عضویت در کانون در مقایسه با هزینه های نهایی اجرای چنین طرحی، به یقین ناشی از کم برآورد کردن ابعاد این طرح است. طرحی که برای اولین بار از زمان تاسیس نهاد نوبنیاد مشاوره سرمایه گذاری، جز هدف هدف تقویت بنیه و کسب و کار این صنعت خوش آتیه، قصد دیگری را دنبال نمی کند.
 
هر چند تصور میشود معدود معترضین طرح مذکور، با رفع ابهام در دو مورد مطرح شده، به خیل مشتاقان تداوم این رویکرد ارزشمند نهاد ناظر، در برون سپاری فعالیت های حرفه ای به کانونهای فعال در بازار سرمایه بپیوندند، همچنان خود را پاسخگوی سایر ابهام های احتمالی تا نیل به شفافیت شایسته بازار سرمایه ی کشور می دانیم.
 
در پایان کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران، به عنوان یک تشکل حرفه ای در بازار سرمایه همچون گذشته به گرمی پذیرای هر گونه نقد سازنده ای در راستای تقویت فضای کسب و کار اعضای خود خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.