گره‌گشایی از معمای فرار مالیاتی

اصناف چگونه با «فاکتورهای صوری» از مالیات فرار می‌کنند؟

«چند سال پیش، سازمان امور مالیاتی به هر شناسنامه‌ای یک شماره اقتصادی داد. عده‌ای به نام مردگان، کد اقتصادی می‌گرفتند و بعد که مشخصات طرف جست‌وجو می‌شد، معلوم می‌شد، شخصی که به نامش کد اقتصادی گرفته شده، ساکن بهشت‌زهرا است.»

چندی پیش علی عسگری، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور از رسیدگی به یک پرونده ۹۰۰ میلیارد تومانی، سخن گفت که در مرجع قضایی اصفهان در حال رسیدگی است. در این پرونده متخلفان اقدام به فروش فاکتورهای فروش کرده بودند که موجب آن فرار مالیاتی صورت می گرفت. اما این فاکتور فروشی در بازارهای خردتر به چه طریقی صورت می‌گیرد؟

فروش فاکتور چگونه انجام می‌شود؟
رئیس هیئت مدیره یکی از شرکت‌های بزرگ واردات و فروش لوازم کامپیوتری در گفت‌و‌گو با اقتصادنیوز، در این زمینه اظهار کرد:‌ این پدیده در میان فروشندگان لوازم کامپیوتری شیوع پیدا کرده است و موضوع آن هم به آغاز اجرای دریافت مالیات به‌صورت ارزش افزوده بر می‌گردد.

او افزود:‌ این کار به این صورت انجام می‌شود که عده‌ای به خاطر شرایطی که توانسته‌اند معافیت‌های مالیاتی بگیرند، به نام افرادی که فعال اقتصادی نیستند؛ مثلا پیرمرد 70 ساله‌ای در ارومیه، کارت بازرگانی گرفته یا شرکتی را به نامش ثبت می‌کنند. بعد به وسیله شرایطی که دارند یا امکاناتی که برای زد و بند در اختیار دارند، اقدام به تهیه این فاکتورها کرده و با درصدهای پایین‌تر مثلا 0.5 تا دو درصد این فاکتورها را به متقاضیان می‌فروشند. در حالی که خود بابت آنها پولی پرداخت نکرده‌اند.

وی توضیح داد: خریداران این فیش‌ها نیز، برخی فروشندگان هستند که یا کد اقتصادی ندارند یا می‌خواهند مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت نکنند. بنابراین این فیش‌ها را خریداری کرده و در حالی که مشتریان آنها مالیات 9 درصدی ارزش افزوده را به این فروشندگان پرداخت می‌کنند، این افراد از پرداخت آن به دولت امتناع می‌کنند.

دسترسی آسان اصناف به فاکتورفروشان
اگر واژه «فروش فاکتور» در گوگل سرچ شود، صفحاتی نمایش داده خواهد شد که در‌ آن افراد فاکتورهایی را به فروش می‌گذارند که آنها را حداکثر با دو درصد از کل مبلغ جنس – که به میزان آن فاکتور درخواست شود – به فروش گذاشته شود.

این فروشندگان اطمینان می‌دهند کد اقتصادی که در اختیار دارند و همه مدارک و لوازمات قانونی مربوط به این فاکتورها را در اختیار مشتری می‌توانند قرار دهند.

محمد آزاد، رئیس اتحادیه آهن‌فروشان هم درباره فروش غیررسمی فاکتورهای فروش، اظهار کرد:‌ افرادی هستند که با اسم‌های مختلف، آدرس‌ها و شماره تلفن‌های اشتباه شرکت ثبت کرده و کد اقتصادی می‌گیرند و بعد اقدام به گرفتن و فروش فاکتورهای فروش می‌کنند.

او افزود: سازمان باید در دادن کد اقتصادی نهایت دقت را کند . چند سال پیش، سازمان امور مالیاتی به هر شناسنامه‌ای یک شماره اقتصادی داد. چنین شد که عده‌ای به نام مردگان، کد اقتصادی می‌گرفتند و بعد که مشخصات طرف جست‌وجو می‌شد، معلوم می‌شد، شخصی که به نامش کد اقتصادی گرفته شده ، ساکن بهشت‌زهرا است.

آزاد بیان کرد: اکنون دست سازمان امور مالیاتی به شرکت‌ متخلف نمی‌رسد و فقط کسانی را پیدا می‌کند که این فاکتورها را خرید‌ه‌اند. این در حالی است که حقه‌بازی توسط فروشنده فاکتور فروش رخ داده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.