همزمان با عرضه سهام شرکت فولاد هرمزگان در بازار فرابورس، متاسفانه تعدادی از مدیران ذی نفوذ یکی دیگر از شرکت های فولاد که به اطلاعات پنهانی شرکت در حال عرضه دسترسی داشته‌اند اقدام به خرید سهام فولاد هرمزگان با منابع تنخواهی که در اختیارشان بود نمودند، نامبردگان سپس با فروش مجدد سهام، اقدام به تحصیل مبالغ بالایی سود به نفع خود نمودند.

اجرای برنامه عرضه اولیه سهام شرکت ها در بازار سرمایه در حالی پیشتر از جمله برنامه های مورد توجه فعالان بازار سرمایه بوده و همواره از روند اجرای آن استقبال می شد که در پی بروز مشکلات و تخلفات متعدد در نحوه انجام این برنامه و رشد بی محابا و بی دلیل ارزش سهام در روزهای معاملاتی پس از عرضه اولیه به یکی از چالش های اصلی بازار و سهامداران تبدیل شده است.

بر اساس گزارش بورس نیوز، بازار سرمایه طی دو سال اخیر که روند منفی مداومی را پشت سر گذاشته پذیرای حضور سهام شرکت های جدید در بازار بورس و فرابورس همچون شرکت های قاسم ایران، فولاد هرمزگان، پتروشیمی مبین، سرمایه گذاری مسکن پردیس، توسعه فناوری اطلاعات خوارزمی و … بوده که بعضاً روند قیمتی و معاملات برخی از شرکت های مذکور با حاشیه ها و شایعات فراوانی همراه شده و به موجب تخلف برخی از مدیران شرکت ها در نحوه عرضه سهام و تبلیغ از طریق انجام مصاحبه های متعدد که نوید بخش رشد سودآوری شرکت بود، بسترهای لازم برای رشد قابل توجه قیمت سهام شرکت فراهم گردید و پس از شناسایی سود ناشی از عرضه سهام در بالاترین قیمت، سهام شرکت را به خود رها کردند و هیچ توجهی به روند قیمتی آن در بورس و اجرای برنامه ای کارآمد جهت حمایت از سهامداران خرد و حقیقی نکردند.

حال آنکه به دفعات متعدد و از طرق مختلف همچون انتشار گزارش هایی در این خصوص در رسانه ها به متولیان و نهادهای ناظر بازار سرمایه نسبت به تخطی مدیران برخی شرکتها از قانون و رشد بی وقفه و بی دلیل قیمت سهام آن و نیز لزوم ارائه به موقع نامه شفاف سازی از سوی مدیران شرکت هشدارهای لازم داده شده بود، اما متأسفانه در برخی موارد شاهد کرختی مقامات مسئول نسبت به پیگیری های لازم  بوده ایم.

تا بدان جا که برخی از افراد سود جو با استفاده از اطلاعات نهانی در اختیار خود در خصوص وضعیت سودآوری شرکت یا از طریق زد و بندهایی با برخی دیگر از سهامداران توانستند ارزش سهام شرکت را طی مدت کوتاهی بطور قابل توجهی افزایش دهند و در سقف قیمتی سهام با شناسایی سود قابل توجه سرمایه خود را خارج کنند و در این شرایط مدیران بازار سرمایه تنها نظاره گر این اتفاقات بودند و به انتشار گزارش شفاف سازی پس از افزایش چشمگیر ارزش سهام بسنده کردند.

بر این اساس به نظر می رسد نقصان پیگیری مناسب در بازار سرمایه و عدم نظارت دقیق آنها بر روند معاملات قیمت سهام باعث شده کار تا حدی پیش رود که دستگاههای امنیتی وارد گود شوند حال آنکه اگر زودتر جلوی این امر گرفته می شد اصلا نیازی به حضور آنها نبود .

این دست اتفاقات به ویژه در خصوص سهام شرکت های تازه وارد به بورس رخ می دهد  و حالا وزارت اطلاعات وارد عمل شده تا به تخلفات مدیران یکی از شرکت های مذکور یعنی فولاد هرمزگان رسیدگی کند و با پیگیری مقامات مسئول در این نهاد نظارتی مدیران خاطی فولاد هرمزگان دستگیری شدند.

معاون مبارزه با مفاسد کلان اقتصادی وزارت اطلاعات پیشتر در این خصوص گفت : همزمان با عرضه سهام شرکت فولاد هرمزگان در بازار فرابورس، متاسفانه تعدادی از مدیران ذی نفوذ یکی دیگر از شرکت های فولاد که به اطلاعات پنهانی شرکت در حال عرضه دسترسی داشته‌اند اقدام به خرید سهام فولاد هرمزگان با منابع تنخواهی که در اختیارشان بود نمودند، نامبردگان سپس با فروش مجدد سهام، اقدام به تحصیل مبالغ بالایی سود به نفع خود نمودند. در بررسی‌های کارشناسی مشخص شد طی چند روز پس از عرضه سهام شرکت فوق در تابلوی فرابورس، این افراد با برداشت غیر قانونی مبلغ یکصد و شصت میلیارد ریال از حساب آن شرکت، مبادرت به خرید سهام فولاد هرمزگان نمودند که از این محل طی مدت چند روز حدود ده میلیارد ریال سود عایدشان شده است. با اطلاع رسانی سریع و به موقع از سوی این معاونت و با حکم مرجع قضایی این افراد توسط اداره‌کل‌اطلاعات‌استان‌اصفهان دستگیر شدند.

بدین ترتیب معاون مبارزه با مفاسد کلان اقتصادی وزارت اطلاعات در آخرین مصاحبه خود با رسانه ها طی 19 دی ماه جاری از دستگیری مدیران متخلف فولاد هرمزگان که با استفاده از اطلاعات نهانی شرکت و از محل منابع و سرمایه مجموعه مذکور اقدام به خرید سهام کرده بودند، خبر داد و از تخلف مدیران "هرمز" مبنی بر برداشت غیر قانونی مبلغ یکصد و شصت میلیارد ریال از حساب شرکت و خرید سهام آن از این محل و در نهایت شناسایی سود 10 میلیارد ریالی پرده برداشت.

موضوعی که در هنگام انجام معاملات این شرکت به کرّات توسط کارشناسان و اصحاب رسانه گوشزد شده بود، اما گوش شنوایی در آن زمان برای جلوگیری سریع این موضوع وجود نداشت اما بهر حال بعد از مدتها پیگیری پرونده ای در سازمان بورس تشکیل شد و ظاهرا امتداد همان پرونده و احیانا گزارش این سازمان به سایر دستگاههای نظارتی باعث واکنش آنها شده است . 

بر این اساس به نظر می رسد اتفاق پیش آمده از کرختی نظارت در بازار سرمایه نشأت می گیرد. چرا که رسیدگی به تخلفات موجود در بورس در وهله اول به عهده این سازمان است و در صورتیکه سریعتر جلوی روند این سهام در آن دور گرفته می شد ، هیچ گاه لزومی به ورود دستگاه نظارتی از سایر نهادها برای رسیدگی به تخلفات وجود نداشت.

هر چند که ورود نهادهای امنیتی به مسایل درون سازمانی و بازار سرمایه اصلا صورت خوشی ندارد اما حداقل برای یکبار هم که شده مدیریت شرکتها باید بفهمند که در قبال رفتار خود باید پاسخگو باشند و با جیب سهامدار نمی توانند دنبال اهداف شخصی خود باشند .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.