صفحه کشاورزی و بازرگانی روزنامه صنعت: رویا پردازی نکنید

اخیرا در همایش روز ملی صادرات که در سالن اجلاس سران برگزار شد، ولی‌الله افخمی‌راد، رییس سازمان توسعه تجارت گفت بود که پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی در دستور کار جدی قرار گرفته است و WTO (سازمان تجارت جهانی) هم چراغ سبز لازم به ایران را نشان داده است. در همین راستا محمدرضا سبزعلیپور، رییس مرکز تجارت جهانی ایران نسبت به اظهارات افخمی راد واکنش نشان داد و گفت: تا آنجایی که من اطلاع دارم مسوولان سازمان تجارت جهانی WTO به هیچ کشوری برای عضویت در این سازمان چراغ سبز یا قرمز نشان نمی‌دهند! و برعکس این کشورها هستند که با مطابقت خود با استانداردهای سازمان تجارت جهانی WTO به مسوولان آن سازمان چراغ نشان می‌دهند.
وی خاطرنشان کرد: حال من نمی‌دانم که چه شده به یکباره مسوولان سازمان تجارت جهانی WTO بدون اینکه ما شرایط عضویت را داشته باشیم به ما چشمک زده‌اند که بیایید ما منتظریم! آیا بدون کسب رضایت 161 کشور عضو و با این اقتصاد مریض و با این همه شرکت ورشکسته می‌خواهید عضو WTO شوید؟ واقعا این خبری را که منتشر کردید تامل‌برانگیز نیست؟
رییس مرکز تجارت جهانی ایران گفت: روند پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانیWTO یک پروسه کاملا تخصصی و مجزایی است که چندان ربطی به مذاکرات ایران با 1+ 5 یا برجام ندارد و الحاق ایران و موانع موجود بر سر راه عضویت ایران چیزی غیر از اینهاست، به همین خاطر توضیحات کاملی را در ارتباط با این سازمان، روند عضویت، موانع و مشکلات موجود، محاسن پیوستن و… ارایه می‌دهم تا خودتان راجع وضعیت ما و روند عضویت مان و همچنین ادعای مقامات وزارت صنعت، معدن و تجارت قضاوت کنید.
سبزعلیپور اظهار کرد: هرچند که من اعتقاد دارم دور ماندن کشورمان از روند جریان جهانی شدن اقتصاد و تجارت جهانی آثار به مراتب مخرب‌‌تری بر اقتصاد ایران همچون کاهش سهم تجارت جهانی، انحراف الگوی تولید و تجارت، کاهش سهم از سرمایه‌‌گذاری‌های مستقیم خارجی و… دارد. در کل می‌توان گفت برخی از آثار منفی یادشده در اقتصاد و تجارت خارجی ایران در دهه‌های گذشته نیز به دلیل دور ماندن خواسته یا ناخواسته اقتصاد از تجارت جهانی در کشور نمایان بوده است.
وی گفت: به‌نظر بنده درحال حاضر پیوستن کشورمان به سازمان تجارت جهانی یک آرزوی محال و دست نیافتنی برای ایران است. کشور ایران نیز ازجمله کشورهایی است که همانند سایر اقتصادهای ملی خواسته یا ناخواسته، دیر یا زود به سمت اقتصاد جهانی رانده می‌شود. عضویت ایران نزد سازمان تجارت جهانی WTO قبل از هر چیزی نیازمند به‌کارگیری سیاست‌های گسترده آزادسازی تجاری و تولیدی و تغییرات قابل توجهی در قوانین و مقررات اقتصادی است که این تغییرات می‌تواند تاثیر گسترده‌ای بر اقتصاد کشور و امنیت اقتصادی داشته باشد.
رییس مرکز تجارت جهانی افزود: به‌طور کلی روسیه با گذشت حدود 18سال و پاسخگویی به سه هزار سوال کارگروه‌ها، بالاخره چهار سال پیش توانست به عضویت این سازمان درآید. قبول دارم که ایران عضو ناظر شده است اما هنوز کار گروه الحاقی ایران تشکیل نشده و کشورهای عضو در آن نیز مشخص نشده‌اند. در این کارگروه است که ایران با هریک از کشورها به توافق می‌رسد و به سوالات آنها پاسخ می‌دهد. ایران برای پیوستن به WTO باید موافقت همه کشورهای عضو را جلب کند. با عضویت احتمالی آمریکا در کارگروه ایران، کسب موافقت برای عضویت ایران تا حدودی سخت‌تر خواهد شد. از آنجا که در اساسنامه سازمان تجارت جهانی پذیرش اعضای جدید در این سازمان باید با اجماع تمام کشورهای عضو سازمان همراه باشد. از همین‌رو دولت آمریکا و اسراییل به دلیل تعارض با ایران، امکان وتو کردن درخواست‌های مکرر ایران را دارند. پس تا زمانی که اختلافات سیاسی ایران با کشورهای معاند حل‌و‌فصل نشود، قطعا پیوستن کشورمان به سازمان تجارت جهانی امری محال و غیرممکن است.
سبزعلیپور گفت: به اعتقاد من عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی و ورود به دهکده جهانی امر اجتناب‌ناپذیری است پس مجددا تاکید می‌کنم که دیر یا زود باید این اتفاق بیفتد زیرا در آینده‌ای نه‌چندان دور، همه اعضای WTO فقط با هم تجارت خواهند کرد و با کشورهای غیرعضو، ارتباط اقتصادی نخواهند داشت. البته لازم به ذکر است که عضویت ایران در WTO آن هم با اقتصادی که فعلا داریم، از سم هم برای ایران مهلک‌تر و خطرناک‌تر است! اما اگر زیرساخت‌های اقتصادی را بسازیم و صنایع مادر را احیا و نوسازی کنیم و گسترش دهیم و دست آخر کشور را به یک صادرکننده کالاهای غیرنفتی مبدل کنیم، آن وقت پیوستن به این سازمان برای ما مفید، سودمند و سرشار از رشد و شکوفایی خواهد بود ولی بدون انجام این اقدامات، عضویت در WTO فقط موجب خواهد شد این چند کارخانه فعال در کشور هم سریعا ورشکست و در آنها نیز بسته شود. در کل کشور ما از بابت عضویت در WTO به‌دنبال ورود به دهکده و خانواده تجارت جهانی است تا بتواند سهم و منافع خود را از فرصت‌های اقتصادی بین 161 کشور عضو سازمان به‌دست آورد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: توصیه من به دولت و دولتمردان این است که واقع‌بینانه با مردم سخن بگویند و آرزو و رویا یا وعده و وعید تحویل مردم ندهند زیرا اگر این آرزوها واقعیت نداشته باشند و دیر یا زود محقق نشوند، دیگر کسی حرف دولت را باور نخواهد کرد. در حال حاضر عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی شدیدا با مسایل سیاسی گره خورده و ما را در شرایطی قرار داده تا برای جلب رضایت161 کشور عضو، با هیچ‌یک از کشورهای عضو مشکل سیاسی نداشته باشیم تا آنان نیز عضویت ما را تایید کنند و برای دوستی با همه این کشورها، چه‌بسا باید از عقاید، اعتقادات و آرمان‌های خود کوتاه بیاییم که این نیز امکان‌پذیر یا به این سادگی‌ها نیست. حال با تمام این اوصاف، نمی‌دانم چگونه مسوولان سازمان تجارت جهانی (WTO) به مقامات وزارت صنعت، معدن و تجارت چراغ سبز نشان داده‌اند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.