یک مدیر بانکی با اعلام جزییات توافق امروز بانک ها برای کاهش نرخ سود و سپرده بین بانکی به ۱۸ و ۲۴ درصد، آثار این تصمیم را بر صنعت بانکداری، بازارها و بورس ارزیابی کرد.
در پی اعلام توافق صبح امروز مدیران عامل بانکهای دولتی و خصوصی برای کاهش نرخ سود سپرده بانکی از 20 به 18 درصد و بین بانکی از 26 به 24 درصد که از اول آذر اجرا خواهد شد، یک مدیر بانکی با اعلام جزییاتی از این تصمیم، آثار این تصمیم را بر صنعت بانکداری، بازارها و بورس را ارزیابی کرد.
او گفت: در جلسه امروز، مدیران بانکها این توافق کردند و قرار گذاشتند سود 18درصدی و بین بانکی 24 درصدی را رعایت کنند. از سوی دیگر مقرر شد کار گروهی متشکل از حدود 5 بانک تشکیل شود تا ساز و کار اجرایی این تصمیم از ماه آینده را تعیین کند. بنابراین فعلا نمیتوان زمان دقیقی برای اجرا کاهش نرخ سود بانکی اعلام کرد.
این مدیر در پاسخ به این سوال که آیا این تصمیم با نظر شورای پول و اعتبار بوده و آیا این نهاد با توافق بانکها همراه خواهد شد یا خیر؟ توضیح داد: شورای پول و اعتبار در صورت پایبندی همه بانکها به این توافق و عدم سراریز شدن منابع بانکها به موسسات اعتباری غیر مجاز با نرخهای سود غیر منطقی و بالا و همچنین در صورت تثبیت این نرخ در نظام بانکی و عرضه و تقاضای منطقی، با کاهش 2 درصدی نرخ سود و سپرده بین بانکی موافقت خواهد کرد.
او با بیان اینکه بانک مرکزی هم طی هفتههای اخیر تسهیلات جالبی را برای بانکهای معتبر تخصیص داده ، درباره آثار کاهش نرخ سود بانکی بر بازارها هم اظهار داشت: برخلاف برخی که گمان میکنند با کاهش نرخ سود بانکی ، منابع مالی از بانکها خارج شده و به ضرر بانکها تمام میشود، باید گفت کاهش نرخ سود اولا موجب تغییر سپردهگذاری از دوره بلندمدت به کوتاهمدت خواهد شد. دوما منابع سپردهگذاران به فرض حرکت به سمت سایر بازارها، همچنان در بانکها باقی خواهد ماند. سوما با کاهش نرخ سود بانکی ، بهای تمام شده پول بانکها هم کاهش و موجب افزایش گردش مالی و رفع موانع و در نتیجه بهبود سودآوری خواهد شد.
او با اشاره به آزاد شدن منابع مالی بانکها نزد بانک مرکزی افزود: با این حال با توجه به شرایط نیمه اول سال ، آثار کاهش سود بانکی در صنعت بانکداری در صورتهای مالی سال جاری چندان محسوس نخواهد بود اما میتوان به آینده مثبت صنعت در سال 95 و به شرط رعایت همه بانکها و موسسات در پرداخت سود، امیدوار داشت. این درحالی است که احتمال دارد نرخ ارز در کوتاهمدت با رشد مواجه شود ولی باید منتظر تصمیم دولت در این بازار و مکانیزم عرضه و تقاضا بود.
این مدیر بانکی در واکنش به دیگر سوال مبنی بر اینکه با این اوصاف، کاهش 2 درصدی نرخ سود بانکی و بین بانکی چه تاثیری بر بورس خواهد داشت: واقعیت این است که بورس ایران به متغیرهای متعددی وابسته است و نمیتوان با یک عامل (کاهش نرخ سود بانکی) منتظر رشد و تغییر محسوس بازار سهام بود. چرا که متغیرهای مهم دیگری چون قیمتهای جهانی نفت و محصولات اصلی ، نرخ خوراک پتروشیمیها ،تعرفه واردات و صادرات ، نظام قیمتگذاری محصولات و … وجود دارد که میتواند در آینده صنایع موثر باشند. با این حال کاهش 2 درصدی نرخ سود بانکی میتواند اثر روانی مثبتی بر بورس داشته باشد ولی با توجه به غیر قابل پیش بینی بودن رفتارها، باید منتظر خرد عمومی بازار و تصمیم فعالان بود.