شاخص کل بورس اوراق بهادار از ابتدای اردیبهشت،‌ با قرار گرفتن در کانال 66 هزار واحدی، آغازی برای روزهای پر از تنش اردیبهشت جنجالی بازار سرمایه بود چراکه در پایان این ماه شاخص به 63 هزار واحد سقوط کرد.

سمیرا ابراهیمی: سهامداران بورس اوراق بهادار در ماهی که گذشت شاهد اتفاقات هیجان برانگیز و جنجالی زیادی در بازار بودند. اتفاقاتی که از عرضه سهم «مبین» و سودهایی که برای نوسان گیران به ارمغان آورد و معاملاتی که ابطال شدند آغاز شد.

یکی از اتفاقات مهمی که در این ماه برای بازار سرمایه افتاد، ‌این بود که تعدیل کاهشی نرخ سود بانکی توسط شورای پول و اعتبار تصویب شد و کاهش 2 درصدی نرخ سود برای سپرده های یکساله  ابلاغ  و اجرایی شد. اما بر خلاف آنچه فعالان بازار پیش بینی می کردند، این کاهش نرخ، تاثیر شگرفی بر بازار نگذاشت و هنوز هم تمام فعالان منتظر توافق هسته ای هستند تا وضعیت اقتصاد کشور و به تبع آن وضعیت بازار سرمایه مشخص شود.

حاشیه هایی که مبین در بازار به وجود آورد، کم کم این شائبه را در بازار ایجاد کرد که برخی از کارگزاری ها رانت بیشتری برای کسب سهمیه سهام دارند. هرچند به دلیل مشکلات فنی هسته معاملات تمام معاملات مبین باطل شد و پس از آن هم واگذاری «مبین» سهمیه بندی شد.

اما این تدابیر نتوانست باعث جلب اعتماد سرمایه گذاران شود. زیرا در نهایت در بیست و یکم اردیبهشت، سهامدارانی که از بی اعتمادی مدیران بازار سرمایه و رکود حاکم بر بورس، به ستوه آمده بودند،‌ به نشانه اعتراض در تالار حافظ تجمع کردند و با پلاکاردهایی که در دست داشتند،‌ خواهان اتمام فساد در بورس، شفاف شدن اطلاعات پالایشگاه ها و حمایت وزیر اقتصاد از بازار سرمایه شدند. البته حسین عبده تبریز، عضو شورای عالی بورس عنوان کرد که این تجمع، شائبه سیاسی دارد.

در هر صورت، ‌در بعد از ظهر همان روز، وزیر اقتصاد در یک جلسه فوق العاده با بانک ها دستور داد به کمک بورس بیایند. هرچند طیب نیا در اردیبهشت سال گذشته که باز هم بورس وضعیت رکودی داشت،‌ به بانک ها دستور داد که 4 هزار میلیارد به بورس تزریق کنند و تاثیر مساعدی در بازار ایجاد نشده بود.

البته شاخص کل بورس که تا آن روز در مسیر ریزش بود،‌ رشد کم قوتی پیدا کرد و آهسته آهسته رشد کرد اما در نهایت به کانال 63 هزار واحدی بازگشت  

روز بعد از تجمع،‌ رییس سازمان بورس اعلام کرد که قیمت خوراک پتروشیمی ها کاهش یافته و مانند نرخ سالهای 92 و 93، قرار است 7 سنت بشود. تاثیر این خبر در بازار این بود که سهام گروه های پتروشیمی رشد نشان داد،‌ اما به گفته رییس انجمن پتروشیمی مطرح شدن نرخ 7 سنتی درست نبود.  به گفته مهدوی در واقع در سال های 91 و 92 که نرخ خوراک 7 سنت بود، ‌دلار هم هزار تومان بود. اما امسال دلار بیبش از 3 هزار تومان است و طبیعتا نرخ خوراک 7 سنت نمی شود. در واقع هنوز قیمت نرخ خوراک مشخص نیست و فقط می دانیم که قرار نیست 13 سنت سال گذشته باشد.

البته در این ماه سازمان بورس وعده های جدیدی درباره افزایش دامنه نوسان قیمت سهام و افشای اطلاعات نهانی همزمان با ارسال اطلاعات از شرکت ها به سازمان بورس بر روی سامانه کدال داده است که از جمله خبرهای مثبت و تاثیر گذار در این ماه بود. 

سرانجام این اردیبهشت جنجالی در حالی تمام شد که شاخص بورس از ارتفاع 66 هزار واحدی به ارتفاع 63 هزار واحدی سقوط کرد و باید منتظرماند که در آخرین ماه بهار بازار سهام با وعده های جدید مدیران بورس چه روندی را در پیش می‌گیرد. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.